Organiskt innehåll vs. köpt innehåll
Vilken metod är egentligen mest framgångsrik? Här finns många faktorer att väga in men det centrala är alltid vilket syftet är med ditt innehåll och vilken den önskade effekten är. Jag ska här presentera grunderna i de olika metoderna för att klargöra skillnader och lyfta för- och nackdelar metoderna emellan.
Är du beredd att betala för att driva en stor mängd trafik till dina kanaler med snabb effekt? Eller vill du på ett mer kostnadseffektivt och långsiktigt sätt bygga en trogen besökarskara? Detta är grunden i de olika metoderna men det behöver inte alltid vara så svart eller vitt, många gånger kan en kombination vara det mest framgångsrika.
Att ranka högt på google eller att synas på välbesökta sidor är ofta eftersträvansvärt och drar trafik till dina kanaler, men det finns olika sätt att ta sig dit. Det kan vara lite knepigt att avgöra vad som passar just ditt innehåll och varumärke. Vi ska kika närmare på grunderna i de olika metoderna och vilken räckvidd de brukar ge, men även hur intresset och genomslaget skiljer dem åt.
Köpt innehåll
Köpta annonsplatser finns i många olika former, i olika kanaler och på sökmotorer. Detta är direkt marknadsföring och drar till sig uppmärksamhet effektiv.
Google Ads är Googles plattform för digital annonsering och marknadsföring. Här betalar du för att synas vid det specifika tillfälle dina potentiella kunder visar intresse för dina produkter. Det som särskiljer dessa annonser från resten av träffarna, är att de just ser ut som en annons. Detta kan i vissa fall bli till en nackdel då många gärna förbiser annonser.
Native-annonsering är ett annat exempel på köpt innehåll. Här krävs det mer av skribenten i fråga då innehållet ska generera något slags värde för läsaren och vara anpassat till plattformens struktur, språk och nisch.
Att istället annonsera i olika sociala medier ger dig möjlighet att nå en mer specifik målgrupp då annonserna visas för den användarskara som tidigare visat intresse för liknande innehåll. Detta styrs av de sociala kanalernas algoritmer.
Organiskt innehåll
Ett organiskt innehåll kräver ett gediget arbete när det kommer till strategi, planering och själva skapandet i sig. Det är innehåll som ska verka varumärkesfrämjande och som ska bygga ett förtroende över tid och få besökarna att återkomma.
Trots att du inte betalar för en annonsplats så kan du ändå genom sökordsoptimerade insatser öka chanserna att ranka högt på Google, och därmed driva in mer trafik till dina kanaler. Att arbeta med SEO (sökmotoroptimering) handlar om att anpassa innehåll och text så att de passar sökmotorns algoritmer och på så vis ranka högt.
Så att skapa varumärkesfrämjande innehåll i kombination med en SEO-strategi är ofta en framgångsfaktor. Det gör att du både rankar högt i sökmotorer och ett kvalitativt innehåll presenteras utan formen av en annons.
Hur ska man då tänka?
Det är otroligt viktigt att skapa organiskt innehåll för varumärkets identitet. Men med det sagt så kommer de betalda annonserna alltid exponeras först och då även generera i leads och kanske även en ökad försäljning. Detta är däremot en kortsiktig strategi och besöken minskar ofta markant när annonserna tas ner. Ibland kan det just vara den direkta uppmärksamheten man är ute efter för att lyfta specifika kampanjer eller events, och då är det köpta innehållet optimalt.
För att skapa långvariga relationer med besökare och potentiella kunder och stärka ditt varumärke, krävs det att innehållet ger något slags mervärde och inte bara är en rubrik som genererar i klick och engångsköp.
Att här presentera ett vinnande marknadsföringskoncept för just ditt varumärke och affärsidé, är direkt omöjligt. Som jag inledningsvis nämnde så handlar det i grunden om vilket syfte du har med ditt innehåll och vilken den önskade effekten är och utefter det lägga upp en strategi.
Jag hoppas att detta gett er användbara tips och bringat någon slags klarhet i de båda formerna av innehåll. Annars vet ni vart ni hittar oss!