Research – när, var, hur och varför?
Har du planerat att dela content i dina kanaler? Då kan det vara bra att veta var du ska börja. Jag rekommenderar att du börjar med din research. Vårt arbete består till stor del av det. Somliga uppdrag består till och med till majoritet av just det. Varför? Därför att det är avgörande för att kunna färdigställa en artikel som ger läsaren ett värde på riktigt. Så, här kommer jag att berätta om varför det är så och hur vi vanligtvis arbetar för att hitta rätt information.
När man arbetar som kommunikatör, framförallt på en byrå, ingår det i arbetsbeskrivningen att förmedla saker man egentligen inte kan någonting om. Det innebär i praktiken att du lägger mycket tid på efterforskning. Kring såväl ämnen och branscher som målgrupper. I den här artikeln kommer jag att fokusera på ämnen och hur du kan bära dig åt när du ska producera en artikel.
När?
Olika företag arbetar såklart med olika deadlines och scheman. Jag skulle alltid rekommendera att initiera din research direkt när du får ett uppdrag eller en beställning. För det första för att du direkt kommer att få en känsla kring hur lätt- eller svårtillgänglig informationen kommer att vara. För det andra får du möjligheten att sätta ihop en insamling av just den informationen du behöver under en tid framöver. Mer om det här nedanför.
Var?
Det blir såklart banalt att börja med att säga Google men jag kan inte göra något annat. Börja alltid med att googla ditt ämne och se över informationen, vad det verkar finnas för olika källor och hur många trovärdiga källor det finns. Allting går ju såklart att lösa. Om informationen är svårtillgänglig kommer du istället behöva använda dig av en expert och göra en intervju. Det kan vara mer tidskrävande men helt klart värt det.
Det finns dock andra platser än Google såklart. Många av dem som jag skriver artiklar för skriver jag för regelbundet. Därför använder jag mig av en applikation som omvärldsbevakar åt mig inom de branscher och ämnen jag väljer. Jag får regelbundet uppdateringar och slipper jaga källor på samma sätt. Personligen använder jag Feedly men det finns såklart alternativ till det med.
Hur?
Ju mer du jobbar med research desto snabbare kommer processen att röra sig framåt. Till en början kan det dock kännas jobbigt och övermäktigt men jag lovar att det blir lättare. Framförallt är det alltid värt mödan. En viktig läxa jag lärt mig är att identifiera när jag spenderar onödigt mycket tid på något jag inte behöver. Man får inte glömma att det egentligen är en usp att som skribent inte vara expert. Det ger en annan insyn i ämnet och en bättre förmåga att separera exakt den information som läsaren vill ha. När man skriver om sin egna produkt eller tjänst brukar det dessvärre finnas en tendens att snöa in sig för mycket på just tjänsten eller produkten. Istället för att skriva om vilken lösning den ger mottagaren. Försök själv hitta en balans kring hur mycket tid din research får ta.
Varför?
Det säger sig självt att du behöver göra din research för att veta vad du pratar om när du producerar ditt content och för att det ens ska tas emot av läsaren. Den viktigaste anledningen är dock för att du faktiskt ska lyckas uppmuntra läsaren till handling. Genom att göra din research får du veta det du behöver om problemet målgruppen har, hur du kan lösa det och hur du på bästa sätt kan förmedla det till dem. Du behöver göra research för att nå dina mål. Oavsett om de är att öka kännedom eller driva försäljning.