Hur skapar jag en kommunikationsstrategi?
Tidigare har vi publicerat ett inlägg om varför företag och organisationer behöver en strategi för sin content marketing. Enkelt uttryckt är det ett effektivt sätt att öka varumärkeskännedomen och höja försäljningssiffrorna. För att lyckas med det behöver du kunna tränga igenom all det brus av information – och icke-information – som vi möts av varje dag. Det gör du bäst med hjälp av en strategi.
I den här artikeln kommer vi att ta er igenom hur man bygger en framgångsrik kommunikationsstrategi.
Det är inte helt lätt att skapa en strategi för sin kommunikation om man inte har en kommunikationsavdelning eller saknar erfarenhet. Däremot kan en välutformad strategi bli en framgångsfaktor som gör att företaget når nya höjder. Här listar vi sju viktiga moment att tänka på i utformandet.
Research
När man skapar en kommunikationsstrategi är det första steget att göra sin research. Information är nyckeln för att kunna skapa en kunskapsgrund kring företagets samlade mål och förutsättningar. Att definiera behov, marknads- och affärsmål blir grunden för formandet av en kommunikationsstrategi.
Analysera omvärld
Nästa steg för att bygga en kommunikationsstrategi är att göra analyser. Börja med att göra en omvärldsanalys för att undersöka vilka faktorer kan komma att påverka företaget och kommunikationen. Det kan exempelvis vara nya trender att följa, politiska eller juridiska förändringar som håller på att gå i bruk. “Keep an ear to the ground” för att förstå omvärlden bättre.
Konkurrentanalys
En konkurrentanalys är ett bra sätt att ta reda på vad konkurrenterna gör bra – och hur ni kan göra det bättre än dem. Vilka plattformar använder de och hur kommunicerar de sitt budskap mot målgruppen? Inspireras och motiveras till att skapa ännu bättre kommunikation.
Hitta, förstå och lär känna dig målgrupp
En målgruppsanalys går ut på att ställa frågan: Vem vill vi nå och hur ska vi nå dem? Alla människor har olika intressen, medievanor och bostadsorter. Det är saker som kommer att påverka hur de konsumerar varor och tjänster. Genom att hitta den målgrupp som i högst utsträckning köper dina produkter kommer du att kunna spetsa marknadsföringen och öka försäljningen.
Segmentering och personas
När analyserna är färdigställda är det läge att göra en marknadssegmentering. Det innebär att dela in marknaden i mindre segment – för att sikta in sig på det eller de bäst lämpade segmenten. Baserat på det underlag och den kunskapen du har samlat ihop är det ett hett tips att göra personas. Det innebär att du skapar en fiktiv persona som representerar er målgrupp. Det gör att du mer konkret kan förstå målgruppen och dess behov.
Utformandet av en kommunikationsplan
Nu har vi kommit fram till skapandet av en kommunikationsplan. En detaljerad handlingsplan som innefattar:
- Aktiviteter
- Kanalval
- Innehåll
- Tidsplan
- Budget
För att planeringen av kommunikationsinsatser ska få maximal effekt görs det efter noggrann förarbete med research och målanpassningar. I det här steget ska all kunskap omsättas till faktisk strategi och åtgärder.
Uppföljning
Avslutningsvis kommer vi fram till en viktig del som det ofta slarvas med: uppföljning. Att utvärdera och mäta kommunikationsstrategin och aktiviteterna är en viktig del i arbetet med att förbättra sin kommunikation. Ifrågasätt varför det gick som det gick och dra lärdomar av de framgångsfaktorerna som fanns – och även de som var mindre framgångsrikt.
Att utforma en kommunikationsstrategi kan vara väldigt lönsamt för ett företag. Det är ett sätt att nå nya kunder och framför allt nå rätt kunder med ert budskap. Vill du veta om mer om hur vi arbetar med kommunikationsstrategier och kommunikationsinsatser – hör av er till oss.