Så blir du en bättre skribent – Del 2
Vår skrivarskola fortsätter. Denna gång tänkte jag inte bli lika teknisk som förra gången, utan istället ge konkreta och snabba tips på hur du blir en bättre skribent. Tipsen är lika användbara i längre artiklar som i kortare mail så lyssna noga gott folk.
Använd både långa och korta meningar
Våra hjärnor gillar omväxling. Om du har för många långa meningar i rad så har läsaren svårt att hålla fokus. Har du däremot för många korta meningar i rad så låter texten hackig och oprofessionell. Som sagt gillar våra hjärnor variation, använd därför både långa och korta meningar i din text så att läsarna får en positiv läsupplevelse.
Talet tre
Vet du vad mer våra hjärnor gillar? Talet tre. Ingen vet exakt varför, men forskning har visat att läsare upplever en text mer behaglig om den listar tre saker istället för fyra eller fem i en lista. Istället för att skriva: ”Vi arbetar mycket med kundbemötande, service, hög kvalitet och produktutveckling” så ska du alltså omformulera till något som gör att du bara listar tre ord. Till exempel hade du kunnat skriva så här istället: ”Vi arbetar mycket med kundbemötande, service och hög kvalitet. Något annat som är viktigt för oss är produktutveckling eftersom…”
Undvik repetition
Det här snackade vi om i del ett, men jag tar upp det igen eftersom det är så viktigt! Ett av de värsta misstagen du kan göra när du skriver en text är att upprepa dig om och om och om igen. Läsaren kommer tappa intresse och du låter oprofessionell. Använd dig av synonymer och hyponymer som jag pratade om i del ett, men ändra också ordföljden. Det är inte bara ordvalen som behöver omväxling utan också meningsbyggnaden och formuleringarna. Om hälften av meningarna börjar med samma ord är det ingen bra text.
Börja med det viktigaste
Att ha det viktigaste först i en lång mening gör att det är lättare för läsaren att följa med i texten, eftersom det är enklare att ta in ”huvudinformationen” innan man läser den resterande informationen. Exempel? Kolla på meningen du precis läste! ”Att ha det viktigaste först” är huvudinformationen. Hade jag istället skrivit så här hade innehållet tagit längre tid att bearbeta och ta in:
”Det är enklare att ta in ”huvudinformationen” innan man läser den resterande informationen eftersom det gör det lättare för läsaren att följa med i texten, därför ska det viktigaste stå först i en lång mening.”
Vår skrivarskola kommer i fler delar så håll ögonen öppna.
Vi hörs nart igen!