Så utformar du en contentkalender
Förra gången pratade vi om vilka fördelar det finns med att jobba i en contentkalender. För att du enkelt ska komma igång med din innehållsplanering behöver du strukturera din contentkalender utifrån ditt företags individuella behov. Här tänkte vi dela med oss om vad vi tycker är viktigt att ha med i vår innehållskalender.
Definiera din målsättning
Innan du börjar är det viktigt att du definierar din målsättning. Vad är huvudmålet med ditt framtida innehåll? Handlar det exempelvis om att öka din försäljning eller få mer synlighet? Oavsett vad behöver ditt innehåll ett tydligt syfte för att gynna dig och ditt företag. Contentinsatser kräver både tid och en genomtänkt plan för att inte resultera i slöseri av resurser. Därför är det viktigt att ha en tydlig förståelse för dina mål eftersom de ger en effekt på vem, var och vilken frekvens du ska publicera ditt innehåll.
Skapa en mall till din innehållskalender
En contentkalender behöver inte alls vara avancerad. Det finns enkla verktyg att använda sig av, exempelvis grundläggande kalkylark som Excel eller Google Sheets.
Det finns ett överflöd av verktyg som erbjuder kalenderfunktioner på webben vilket gör det möjligt att välja den mall som passar dig bäst. Eftersom det kan vara tidskrävande att börja använda en nytt program kan din innehållskalender vara så enkel som ett grundläggande kalkylark.
Det är du själv som avgör hur du väljer att utforma din contentkalender men vi brukar använda oss av följande punkter:
Ämne: Specificera ditt content utifrån vilket ämne det handlar om. Vad ska du äga för ämnen och områden?
Bransch & målgrupp: Riktar vi oss mot en viss bransch? Finns det primär och sekundär målgrupp och vem riktar sig innehållet till specifikt?
Personas: Skapa en eller flera personas som ska läsa ditt innehåll och ha med det i din planering. Det gör det enklare för dig att förstå hur ditt content kommer tas emot. Som vi nämnde sist, all kommunikation sker på mottagarens villkor.
Fas Sale-funnel: Vi jobbar ofta med innehåll som riktar sig till mottagare som befinner sig i olika delar av sin köpresa. Därför har vi alltid med oss den parametern i contentkalendern.
Kanal: Skriv ut vart du väljer att publicera ditt innehåll på för att få en överblick över alla contentinsatser på dina olika kanaler.
Datum och tid: Det är viktigt att ha en satt tid på när ditt content ska publiceras. Då har du satt en deadline att förhålla dig till.
Ansvarig: Om ni är fler än en person som jobbar med ditt företags innehåll kan det vara en fördel att utnämna en ansvarig. På så sätt undviker du att missa viktiga deadlines.
Rubrik: Skapa en rubrik som fångar läsarens intresse. Det ska vara tydligt i rubriken, och enkelt att förstå, vad innehållet handlar om.
Status: För att undvika tvivel om något specifikt innehåll har publicerats rekommenderar vi att du markerar statusen med en tydlig färg, exempelvis grön som som indikerar på att innehållet lagts ut.
Sökfras: Många väljer att ta med sökordsfras i contentplaneringen, vi kan återkomma med ett inlägg om sökordsoptimering där vi går in lite djupare på hur du blandar in det i din contenplanering.
Kommentar: Utforma ett fält som är till för att kommentera kring några frågetecken eller viktig information.
CTA: Tydliggör i din contentkalender vad din call to action är för varje inlägg. På så sätt får du en enkel överblick på hur mycket du satsar på olika insatser, eller närmar dig olika mål.
Nästa gång kommer vi att visa en mall på en contentkalender som du kan använda dig av när du jobbar med ditt innehåll så håll ögonen öppna.